2009 m. balandžio 2 d., ketvirtadienis

Gintaro galia: gydo, stiprina ir puoselėja grožį

Aistė Simanavičiūtė, www.moteris.lt, 2008 10 20
Gintaro galia: gydo, stiprina ir puoselėja grožį
"Corbis" nuotrauka

Lietuviškuoju auksu vadinamas gintaras apipintas įvairiausiomis legendomis ir pasakojimais. Viena gražiausių istorijų apie tai, kad šis mineralas - tai Baltijos deivės Jūratės ašaros dėl nelaimingai pasibaigusios jos ir Kastyčio meilės. O ką apie gintarą galėtų papasakoti grožio srityje dirbantys žmonės? Pasirodo, ne tiek jau ir mažai.

Gintaras - ypatingas mineralas. Archeologiniai radiniai liudija, kad jis naudojamas jau ne vieną tūkstantį metų. Dar antikos laikais gintaras, ypač gintaro rūgštis, buvo naudojamas farmakologijoje. Juo malšintas ausų, akių, skrandžio, dantų skausmas, gydytas reumatas. Šiandien gintaras gelbsti sergant šlapimo pūslės, skrandžio ligomis, kamuojant bronchitui. Norisi daryti išvadą, kad gintaras - geriausias vaistas nuo daugelio ligų. Ne tik! Šis mineralas labai svarbus ir mūsų grožiui.

Šalin odos problemas

Apie tai, kad gintaras ne tik gydo, bet ir padeda puoselėti grožį, mokslininkai garsiai prakalbo palyginti neseniai, praėjusiame amžiuje. Įrodyta, kad šis mineralas ramina ir valo odą, gydo uždegimus, reguliuoja kolageno sintezę - tai grąžina odai jaunatviškumą. Ištirta, kad gintaro sudėtyje yra daugiau kaip 40 naudingų junginių. Šiuo metu kosmetikos pramonėje plačiausiai naudojama gintaro rūgštis ir gintaro aliejus.

Gintaro rūgštis ypač vertinama. Ji reguliuoja medžiagų apykaitą, rūgščių ir šarmų pusiausvyrą kraujyje, padeda ilgiau išlaikyti elastingas kraujagysles. Kaip visa tai veikia odą? Ši ilgiau išlieka skaisti, švelni ir lygi.

Iš gintaro išgautas aliejus pagal savo savybes priskiriamas riebaluose tirpstančių eterinių aliejų grupei. Jis puikus antiseptikas, padeda greičiau užsitraukti žaizdoms, o odai - atgauti gyvybingumą.

Moksliškai įrodyta, kad gintaro sudėtyje yra net keliasdešimt organizmui naudingų junginių. Šis mineralas ramina ir valo odą, gydo uždegimus, skatina ląstelių regeneraciją.

Gintaro nauda plaukams


Kirpėjų nuomonė tokia pati - gintaras stiprina plaukus ir jų šaknis, maitina galvos odą, suteikia plaukams blizgesio, jie mažiau elektrinasi. Tuo įsitikinti padės trys nauji plaukų priežiūros produktai „Margarita" - šampūnai šviesiems ir tamsiems plaukams bei plaukų kremas su gintaro ekstraktu, gaunamu iš natūralaus gintaro.

Šampūno šviesiems plaukams sudėtyje yra ramunėlių, o skirto tamsiems plaukams viena sudedamųjų dalių - ąžuolo žievės ekstraktas. Ramunėlės turi šviesinamųjų, o ąžuolo žievė - tamsinamųjų savybių, todėl šie šampūnai padeda išlaikyti plaukų spalvą. Būtent to jums ir reikia?!

Visos kuo puikiausiai žinome, kad dažnai trenkant plaukus, juos šukuojant, dažant, taip pat dėl aplinkos veiksnių kenčia plaukų paviršius. Gintaro ekstraktu papildytas kremas padės išspręsti minėtas bėdas. Priemonė lygina plaukų paviršių, per trumpą laiką pagerina struktūrą, todėl šie tampa švelnūs, sveiki ir lengvai šukuojami. Be to, naujasis plaukų kremas „Margarita" apsaugo plaukus ir nuo ultravioletinių spindulių. Trigubas poveikis!

Įdomūs faktai...

  • Senovės Romoje gintaras dažniausiai vartotas kaip vaistas. Žymus to meto gydytojas Kalistratas tvirtino, kad gintaras gali apsaugoti žmogų nuo beprotystės, sutrintas su medumi gydo gerklės, ausų ir akių ligas, geriamas su vandeniu - mažina pilvo skausmus.

  • Rytų kraštuose tikėta, kad gintaro dūmai gali sustiprinti žmogaus dvasią, suteikti drąsos.

  • Kinijoje gintaras, sumaišytas su opijaus mikstūra, vartotas kaip raminamoji antispazminė priemonė.

  • Pirmieji kontaktiniai lęšiai akims pagaminti iš gintaro.

  • Ilgą laiką gintaras kartu su kvapiosiomis medžiagomis buvo naudojamas kaip smilkalas. Degančio gintaro kvapas padėdavo susikaupti, išgrynindavo aplinką. Juo aprūkydavo ir patalpas, kuriose gulėdavo ligoniai, - tokiu būdu dezinfekuodavo orą. Sergantieji greičiau pasveikdavo, sumažėdavo tikimybė apsikrėsti.

  • Prieš Pirmąjį pasaulinį karą gintaro gabalėlių antpilas su degtine buvo geriamas vyrų potencijai palaikyti.

2 komentarai:

  1. Kaip įdomu. Koks vis dėl to naudingas tas gintaras. O, kad pirmieji kontaktiniai lęšiai akims buvo pagaminti iš gintaro tikrai nustebino.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveiki, man akiu voku uzdegimas, sakykit ar padedu gintaro laikymas prie akiu? Ir kiek laiko reiktu laikyti?
    Siuo metu vartoju vaistus, bet tikiu liaudies medicina ir manau, kad gintaras butu i nauda.

    AtsakytiPanaikinti

www.apiegintara.blogspot.com NESISAVINA JOKIŲ AUTORINIŲ TEISIŲ Į VAIZDINĘ INFORMACIJĄ PATALPINTA TINKLALAPYJE, JEI NENURODYTA KITAIP. VISOS VAIZDINĖS INFORMACIJOS AUTORIŲ TEISĖS PRIKLAUSO MEDŽIAGOS AUTORIAMS. JEI ESATE KURIOS NORS VAIZDINĖS IR/AR TEKSTINĖS MEDŽIAGOS AUTORIUS IR NORITE, JOG JI BŪTŲ PAŠALINTA INFORMUOKITE KOMENTARUOSE