2009 m. balandžio 23 d., ketvirtadienis

Gintaras – seniausias gydomasis akmuo aisčių teritorijoje


Praėjusiame „Pastogės“ numeryje pasakojome apie tai, kad gintaras Lietuvoje buvo naudojamas ne tik pasipuošti, bet ir ritualinėms apeigoms, gydyti. Po šio straipsnio „Pastogės“ skaitytojai prašė plačiau papasakoti būtent apie gydomąsias gintaro savybes, pageidavo praktinių patarimų.
Virgaudas Gudas
Pasak astromineralogijos centro „Pars Fortunae“ direktorės Audronės Ilgevičienės, pagrindinis gintaro sugebėjimas - apvalyti nuo viso to, kas nėra natūralu.
„Tai seniausias gydomasis akmuo aisčių teritorijoje, kuris gali būti derinamas su atitinkamomis žolelėmis. Jis buvo ne tik nešiojamas, bet iš jo ir buvo gaminamos piliulės, smilkalai. Nuo seno buvo geriamas jo vanduo. Gintaras apvalo ir įkrauna visas čakras, visus energinius kūnus, apvalo meridianus“, - sako A.Ilgevičienė.
Gintariniai žynių talismanai
Pasak jos, gintaro naudojimo tradicijos siekia nežinomus tūkstantmečius. Teritorijoje, kuri dabar vadinasi Lietuva, jis buvo naudojamas per sutuoktuvių ritualus, kabinamas prie vaiko lovelės. Tam dažniausiai buvo naudojamas geltonas gintaras.
Gintaras su vabzdžiais (inkliuzais) turėjęs saugoti gyvulius, taip pat būti apsauga nuo laukinių žvėrių.
Gintarą su žolelių fragmentais nešiodavo žynio padėjėjas – žolininkas. Jis turėjo padėti jam kalbėtis su augmenijos pasaulio dvasiomis ir teisingai atrinkti reikalingus augalus bei juos dozuoti.
Vyriausiasis žynys nešiojo mėlynai baltą gintarą su inkliuzais. Jis pritraukdavo dievų palaiminimą ir teisingas pranašystes, padėdavo gražiai dirbti su vandenų, žemės, ugnies ir oro dvasiomis.
Visi kiti žyniai nešiodavo savo pačių rastus gintarus, kurių jie ieškodavo atitinkamu laiku tuoj prieš įšventinimą į žynius. Žynių talismanai turėjo padėti jiems švariai bendrauti su dievais, vandenų, žemės, ugnies ir oro dvasiomis, mineralų, augmenijos ir gyvūnijos karalystėmis.
Juodasis gintaras būdavo dedamas mirusiajam ant krūtinės, kad apsaugotų sielą nuo piktų dvasių puolimo ir gražiai nuvestų į nežemiškąją Šviesą. Taip jis būdavo ir sudeginamas arba vėliau, kai deginimo buvo atsisakyta, palaidojamas. Visi kiti juodojo gintaro vengdavo, laikydami jį sėkmingo mirusiųjų išlydėjimo amuletu, tačiau kiekviena šeima juo pasirūpindavo, žinodama, kad jo vis tiek prireiks.
Juodąjį gintarą arba jo miltelius žynys naudodavo, jei puldavo priešas. Tai buvo ritualas, turėjęs paklaidinti priešą miškuose ir pelkėse.
Ritualams bei gydymui plačiai būdavo vartojami gintaro gabalėlių milteliai. Kaip profilaktika nuo ligų buvo geriamas geltonojo gintaro vanduo. Jį buvo įprasta laikyti puodynėje, iš kurios gerdavo visi šeimos nariai. Buvo tikima, kad šis vanduo dar ir suvienija šeimą, padeda laikytis tradicijų ir gerbti vieniems kitus. Sriubos iš jo nevirdavo, o gerdavo gryną.
Tyroji energetika
„Patirtis įrodo, kad Baltijos jūroje gintaro žvejų gaudomas gintaras dar ir dabar išlaikęs tyrąją energiją. Tik mažai jo berandama. Nedideli tai gabalėliai, tačiau energniais tikslais, gydymti, vandeniui jis pats tinkamiausias. Tokį gali nešioti jūsų mažyliai. Iš jo pagamintas papuošalas bus šiltas ir be galo jaukus. Juos gali nešioti visi, jaučiantys energiją, jos variacijas ar su ja dirbantys patys. Jis itin tinkamas meditacijai: dėkite ant širdies, kaklo ar adžnos čakros ar tiesiog laikykite rankoje. O gal pajūryje pavyks rasti mažyčių gabalėlių ir jums. Panaudokite juos smilkalams. Tiesiog uždekite tas kruopeles, subėrę į varinį ar molinį indelį – tegul sau rūksta, valydamos patalpą, kurioje padėtos...“ - pasakoja A.Ilgevičienė.
Astrologės teigimu, gintaras – tai išminčius, kuris neperša savęs niekam, tačiau ramiai ir tyliai būna su tais, kurie nuoširdžiai nori būti su juo ir mokytis jo ramybės, koncentracijos nesikoncentruojant, vidinės tylos, aiškumo ir tikrumo. Jis moko santarvės su visais, išlaikant savo esmę nepažeistą ir tvirtą. Jis moko atskirti savo įvaizdžius bei kaukes nuo Savęs tikrojo, proto bei pojūčių poreikius nuo sielos šauksmo. Jis skatina altruizmą, švelnumą, ramų ir tikrą pasitikėjimą savimi, gebėjimą spontaniškai pasielgti situacijose, kur anksčiau būdavo paklūstama įsikalbėtiems planams.
Gintaras veda per tikrumą ir natūralumą link Savęs. Tiems, kurie jau radę save, jis padeda tiesiog dar pilniau ir dar sąmoningiau daryti tai, ko darantysis negali nedaryti. Gintaro stiprybė ateina ne per baimę būti Savimi, o tiesiog esant.
Gintaras ramina ekscentriškumą, perdėtą atsakomybės jausmą ir padeda neprisiimti primetamų užduočių, įsipareigojimų ar svetimos atsakomybės. Jis skatina visokeriopą kūrybingumą. Emocingiems žmonėms jis ramina vidinį chaosą, nervingumą, irzlumą, pyktį, įtampą, atsiradusią iš prisigalvotų problemų, nuoskaudas, vienatvę, graužatį dėl to, ką galėjote padaryti, bet nepadarėte...
„Gintaras naudingas apėmus depresijai, ypač jei depresija susijusi su savęs nerealizacija arba tuo, kad kiti elgiasi ne pagal jūsų susikurtą scenarijų, o savaip, vadinasi, siekiu kontroliuoti kitų gyvenimus ar tiesiog situacijas, primesdamas savo poziciją kaip vienintelę teisingą. Geltonas gintaras padeda atsipalaiduoti tiems, kurie yra susikaustę arba savaip užspaudę save. Naudingas tiek užsispyrėliams (geltonas), tiek neturintiems savos (raudonas) pozicijos“, - sakė A.Ilgevičienė.
Tie, kurie naudojasi fengšui sistema, gintarą gali naudoti visokeriopai. Jį galima dėti į bet kurį kampą, kurio sferoje reikalingas apvalymas ir atsipalaidavimas. Jo dūmais galite apvalyti savo namus, kaip buvo kalbėta anksčiau.
Tiems, kurie yra judrūs ir kuriems trūksta stabilumo ir ramybės, gintaras labai tiks, nes įliedamas savo ramybę padės tapti patikimesniems sau ir kitiems.
Naudingas gintaras tiems, kurie negali išsilaisvinti iš nuoskaudų, ypač susijusių su tėvais ar protėviais, taip pat ir nešantiems protėvių karmos dalį. Jiems patartina gintarą nešioti kas savaitę perplaunant jį ir vieną naktį per savaitę palaikant jūros druskos vandenyje (1 arbatinis šaukštelis druskos stiklinei vandens).
Tinka visiems amžiams
Gintaras tinka bet kurio amžiaus, pradedant kūdikyste, baigiant gilia senatve, bet kurios profesijos ar tikėjimo žmogui. Mažus jis saugo nuo ligų ir nelaimių, apgaubdamas savo globėjišku šydu (geltonas, gelsvai balkšvas). Jis tinka ir tiems vaikams, kurie sunkiai kalba dėl patirto išgąsčio ar tiesiog reikalauja per daug dėmesio (geltonas). Jau nuo seno pajūrio motinos mažyliui, kuriam ima kaltis dantukai, duodavo griaužti ant siūlo užvertą geltono gintaro gabalą, kad dantukai būtų sveikesni ir pats jų dygimo procesas vyktų lengviau. Karolius nuo seno nešiojo turintieji strumą arba skydliaukės problemų.
Paaugliams jis ramina netikėtas temperamento išraiškas. Jiems jis itin naudingas, kai ateina aštrus savaip suprantamos saviraiškos poreikio periodas, ypač kai siekiama būti lyderiu bendraujant ar tiesiog bet kuriomis priemonėmis atkreipiant į save dėmesį (rudas, tamsiai geltonas, matinis, „senovinis“ - šiek tiek rausvai geltonas). Geltonas matinis gintaras padeda lengviau bendrauti tiems, kuriems žodis užstringa gerklėje, kai reikia ką pasakyti, nes jie dažniausiai jaučiasi netikę, o gal net atstumti.
Rudai geltonas matinis gintaras padės tiems, kurie, siekdami jau minėtos saviraiškos, kalba rėkiančiai su daugybe svetimžodžių, kad atrodytų „kietesni“. Geltonas gintaras naudingas ir tiems, kurie neturi užuojautos kitiems, yra šalti, pasipūtę. Vadinasi, bet kuriuo atveju gintaras naudingas visiems, kurie sunkiai mokosi bendravimo su kitais pamokas - jos iš tiesų yra daugiau nei 90 procentų žmonių dabartinės inkarnacijos tikroji užduotis. Tam itin tiks geltonas matinis gintaras.
Studentai gintarą galėtų nešioti poilsio metu (ne ruošdamiesi egzaminams), kad kokybiškiau atsipalaiduotų ir pailsėtų.
Verslininkai ir tie, kurie dirba organizacinį darbą, jį taip pat turėtų nešioti atostogų ar poilsio metu arba tada, kai patiria stresą. Jis tinka ir tiems, kurie patys pervargsta nuo savo judrumo.
Laisvos profesijos menininkai gali nešioti jį visada. Tai jų amuletas, kaip ir amonitai. Jis naudingas choristams, nes puikiai veikia kvėpavimo takus, padeda išvengti peršalimo ligų.
Tai galėtų būti ekologų ir žaliųjų amuletu, skatinančiu saugoti gamtą, Žemę, siekti visokeriopo natūralumo ir tikrumo. Jiems jis neš sėkmę jų darbuose.
Labai naudingas gintaras tiems, kurie nemoka atsipalaiduoti, todėl jaučia įtampą ir bijo išlįsti iš po savo susikurtų kaukių. Jiems naudingas gintaro masažas. Naudingi gintaro karoliai ar kartą per savaitę apdėjimas gintaru.
Vaistas nuo visų ligų
Gintarą senovėje naudojo nuo visų ligų. Dabar mes labiau įpratę taikyti jį skaudant gerklei (šiuo atveju reikėtų dėti ant kaklo jį nedelsiant, nes jei praleisite momentą,vėliau jau reikės kitų mineralų arba gydymo;geltonai balkšvas, matinis), plaučiams (žalsvas), širdžiai (geltonai raudonas peršviečiamas), skrandžiui (geltonas matinis), kepenims (geltonas matinis), kasai (geltonas matinis), blužniai (geltonas matinis), inkstams (žalias ar žaliai mėlynas), šlapimo pūslės uždegimams (rudas).
Buvo naudojami gintaro dūmai. Dar dabar pajūrio senolės, kai vaikui skauda ausį, uždega gintarėlius ir jų dūmus leidžia tiesiai į jos angą. Duodama kvėpuoti tais dūmais tiems, kurie vis serga peršalimo ligomis, tuberkulioze, plaučių ligomis, angina ir pan. Jie leidžiami į akis tiems, kurie skundžiasi regos sutrikimais.
Gintaro vanduo tiks visiems. Paimkite gaudyto gintaro gabalą ir dėkite į puodynę su geriamuoju nevirintu vandeniu. Gerkite, kaip tai darydavo senoliai. Šis vanduo apvalys ne tik jūsų subtiliąsias sistemas, vadinasi, energinius kūnus ir meridianus, bet ir atkurs kūno skysčių balansą, apvalys limfą (todėl itin tinka tiems, kurie turi problemų dėl limfmazgių), kvėpavimo takus, virškinimo ir išskyrimo sistemą, stiprins širdį ir reguliuos kraujospūdį. Labai gerai veikia endokrininę sistemą, valo kepenis, todėl patariamas diabetikams. Jo, kiek atskiesto, galima duoti net vaikams, kai jiems pučia pilvelį ar nevirškina, ypač jei jie alergiški. Šiuo vandeniu galite purkšti savo ar ligonio aurą bei visą kūną, kambarius, gėles, net naminius gyvūnėlius.
Puikiai tinka odai. Alergija ar odos ligomis sergantiems naudingos gintaro eliksyro ir žolelių vonios, į kurias dar galima įberti rupios druskos. Moterys gali pasigaminti kosmetinių ledukų (Mėnuliui esant Vėžyje arba per pilnatį į stiklinę šaltinio vandens su puse nubraukto šaukštelio rupios druskos įdėkite gaudyto gintaro gabalėlį ir pastatykite tą stiklinę rytų pusėje iš vakaro ant palangės arba balkone. Ryte gautą vandenėlį išpilstykite į formeles ir naudokite pagal paskirtį). Gintaras lygina, skaidrina ir šviežina odą, o druska ją valo. Tokiu būdu patirsite dvigubą efektą natūraliausiomis priemonėmis. Kartkartėmis galite palepinti odą ir savo susirinktų vaistažolių ledukais ar tiesiog praustis jų arbatomis.Tad moterys, kurios nori, kad jų oda ilgai būtų lygi ir graži, dar galėtų nešioti baltai geltono gintaro karolius.
Sergantys radikulitu gali patys pasigaminti gintaro diržą ir apsijuosti juo. Tam tikslui į medvilninę ar švelnaus lino medžiagą reikia įsiūti mažyčių gintaro gabalėlių (ne miltelių), kurių galima nesunkiai nusipirkti. Negailėkite, įsiūkite daugiau, greičiau pajusite efektą. Tą patį diržą galėsite panaudoti, jei skaudės galvą, apsijuosdami juo galvą. Tai gali daryti ir tie, kurie skundžiasi kelių ar sąnarių skausmu. Jei skauda plaučius, sunku kvėpuoti, sergate astma, pasisiūkite plokščią gintaro pagalvėlę ir dėkite po nugara, tuo pat metu nešiokite ir gintaro karolius.
Geriausiai gintarą būtų rėminti į varį, žalvarį arba bronzą, kaip darydavo mūsų senoliai. Jis nešiojamas ant bevardžio reikalingos rankos piršto. Idealiai veikia karoliai ar pakabutis ant reikiamos vietos (priklausomai nuo to, ką norite veikti). Gerai ir auskarai. Jei skundžiatės sąnarių skausmais, artritu, galite nešioti apyrankes tiek ant rankų, tiek ant kojų.
(fone) Spalvos ir jų paskirtis
Gintaras turi ganėtinai platų spalvų spektrą. Spalvos savaime suteikia jam dar didesnę ir poveikių įvairovę.
Baltas gintaras suteikia vidinio stabilumo, išlaiko lengvumą, padeda įgyti visuomenės palankumą. Jis savaime ramina ir moko, kad viskas ateina ramiai ir kryptingai dirbant. Ypač tinka tiems, kurie stengiasi laikytis tradicijų savo šeimoje ar net dirba Tėvynės labui. Tai kilmingų savo siela žmonių amuletas. Gerai veikia smegenis, nervų ir endokrininę sistemą, limfą ir širdį.
Geltonas gintaras padeda rasti aukso vidurį, atsipalaiduoti, pailsėti, ramina. Itin naudingas tiems, kurie turi problemų bendraujant su kitais arba jų darbas susijęs su komunikacija. Tai vienas puikiausių gydymo akmenų, jo savybės anksčiau jau buvo aprašytos. Jis gali būti naudojamas įvairioms reikmėms. Itin gerai kvėpavimo takams, plaučiams, endokrininei sistemai, odai, ausims, akims ir t. t.
Raudonas gintaras paskatins nuosaikų aktyvumą, pasitikėjimą savo jėgomis, skatins siekti užsibrėžtų tikslų. Gerai meilei. Ši gintaro rūšis gali praversti visuomeniškai aktyviems žmonėms, siekiantiems įgyvendinti realius norus ir planus. Tinka nuo vyriškų lyties organų ligų ir sutrikimų.
Žalias gintaras skatina meilę gamtai, padeda pažinti augmenijos pasaulį. Naudingas tiems, kurie bijo bendrauti su kitais, manydami esą neverti, todėl mieliau bendrauja su gamta nei su žmonėmis. Ypač gerai žolininkams ir gyduoliams. Gerai širdžiai, plaučiams, inkstams.
Mėlynas gintaras skatina platesnį supratimą, padeda priimti ir kito poziciją, neperšant savosios. Jis padeda protą paversti išmintimi. Naudingas visiems, kurie linkę į filosofiją, dvasios ieškojimus. Padeda nebūti fanatikais, tačiau turėti savo poziciją ir sugebėti ją apginti, jei to reikia. Tinka rašytojams, režisieriams, kompozitoriams ir dainininkams, besisemiantiems įkvėpimo iš savo šalies dvasios lobių, filosofams, iškiliems mokytojams ir dėstytojams. Gerai veikia kvėpavimo takus.
Rudas gintaras ramina pyktį, agresiją, nepasitenkinimą viskuo, pavydą, kerštą, piktas nuoskaudas. Tinka tiems, kurie nežino, kur dėti savo energiją, arba atvirkščiai laiko ją užspaudę, kurių emocijų skalė greitai šokinėja aukštyn žemyn. Valo išskyrimo sistemą, ramina šlapimo pūslės uždegimus. Labai gerai dėti jį prie II čakros nugaros srityje, ypač jei ten jaučiami skausmai ar įtampa.
Juodas gintaras tinka tiems, kuriems reikalingas susikaupimas ir koncentracija į konkrečius tikslus. Naudingas stuburui (galima tiesiog švelniai juo masažuoti kylant nugaros srityje nuo apačios į viršų, vis sustojant ten, kur skauda ar jaučiasi nors kokie pojūčiai ilgiau, jį kiek paspaudžiant). Juo galima masažuoti kojų pėdas.
(fone) Gintaro valymas
Gintarą nėra lengva išvalyti, nes jis greitai viską sugeria į save. Pirmiausia nuplaukite jį po tekančiu kiek drungnu vandeniu. Tada įdėkite į stiklinę šaltinio vandens su šaukšteliu jūros druskos (nedažytos ir ne kosmetinės). Taip palaikykite šešias valandas ar net dvylika, jei jis sugėrė daugiau arba senai nebuvo valytas. Tada išimkite, vėl nuplaukite.
Kartą per mėnesį reikėtų įkrauti jį (antroje Mėnulio fazėje), paliekant nakčiai ir dienai atvirame ore arba bent jau ant palangės. Jei gintarą gavote kaip palikimą, valymo procesas gali užtrukti. Šiuo atveju galite palaikyti šį gintarą tiesiog kiek įkasę į vandens telkinio pakrantę (upė, ežeras, tvenkinys ir pan.) atostogaudami. Laikyti šitaip gali tekti nuo paros iki dvylikos parų. Po to nuplaukite ir padėkite tiesiog ant smėlio lauke (jei galite) ar balkone (papylę smėlio) ar ant akmenų. Laikyti gali tekti nuo trijų parų iki pusės mėnesio.
Citata: Gintaras – tai išminčius, kuris neperša savęs niekam, tačiau ramiai ir tyliai būna su tais, kurie nuoširdžiai nori būti su juo ir mokytis jo ramybės, koncentracijos nesikoncentruojant, vidinės tylos, aiškumo ir tikrumo.

1 komentaras:

  1. Pastaruoju metu dažnai skauda sąnarius ir tenka skustis šiuo skausmu. Reikės pradėti nešioti apyrankes tiek ant rankų, tiek ant kojų. Bus puiki išeitis.

    AtsakytiPanaikinti

www.apiegintara.blogspot.com NESISAVINA JOKIŲ AUTORINIŲ TEISIŲ Į VAIZDINĘ INFORMACIJĄ PATALPINTA TINKLALAPYJE, JEI NENURODYTA KITAIP. VISOS VAIZDINĖS INFORMACIJOS AUTORIŲ TEISĖS PRIKLAUSO MEDŽIAGOS AUTORIAMS. JEI ESATE KURIOS NORS VAIZDINĖS IR/AR TEKSTINĖS MEDŽIAGOS AUTORIUS IR NORITE, JOG JI BŪTŲ PAŠALINTA INFORMUOKITE KOMENTARUOSE