2010 m. birželio 29 d., antradienis

Jūsų sveikatai – miško žiedai su jūros ašaromis


Kaip pasigaminti augalinių vaistų, praturtintų gintaro galiomis

Jonas Skonsmanas

„Žolinčių akademija“

Praėjusiame „Miškų“ numeryje rašėme apie gintaro prigimtį, fizinius ir cheminius ypatumus, kai kurias iš gintaro gaminamas medžiagas ir jų pritaikymą gydant. Šįsyk – pavasariniai receptai: mišrūs augalinių produktų ir gintaro preparatai.

Pušų pumpurai

Jie renkami anksti pavasarį, kol dar nepradėjo skleistis. „Atsimerkę“ pumpurai arbatoms nuo kosulio nebetinka. Smulkių gintaro miltelių ir pušų pumpurų derinys bus aromatingesnis ir duos daugiau energijos. Dienai pasiruoškite pusę litro nuoviro. Imkite arbatinį šaukštelį gintaro miltelių ir lengvai pavirinkite 20 minučių. Nupilkite nuovirą ir jame 2–3 min. pavirinkite pušų pumpurus. Leiskite pritraukti. Šiltos arbatos gerkite keletą kartų. Gintaro miltelius ar grūdelius galėsite virinti ne vieną kartą, kiek papildydami jų kiekį nauja porcija. Su šia arbata tinka medus su žiedadulkėmis. Prie arbatos pratinkitės pamažu. Stebėkite, ar nesate jautrus pušų pumpurams ar medui.

Pušų žiedadulkės

Garsusis Sibiro fitoterapeutas onkologas S. Korepanovas savo knygutėje (1997) pateikia sėkmingo vėžio gydymo receptą: 2/5 butelio su pušų žiedadulkėmis užpilti 3/5 degtinės, kiek palaikyti. Gerti mažais gurkšneliais. Taip išgijo moteris, sirgusi užleista stemplės vėžio forma. Gydytojas pateikia ir daugiau užleisto vėžio išgijimo atvejų.

Ką sako kinų fitoterapeutai? Pušų žiedadulkės turi 200 mitybai reikalingų medžiagų, 22 amino rūgštis, 20 rūšių mineralų, 100 rūšių enzimų, taip pat nukleininės rūgšties, lecitino, neprisotintų riebiųjų rūgščių, flavonoidų, cukrų. Pasaulinei rinkai žiedadulkes tiekia Kinijos Yunanio provincijoje įkurta biotechnologijos įmonė.

Jei sugebėsite prisirinkti žiedadulkių patys, turėsite brangų eliksyrą jautriai veido odai valyti ar vidiniam vartojimui. Žiedadulkių skersmuo – 125 mikronai. Kaip ir gintaro pudros. Sumaišyti lygiomis dalimis – ir puiki veido kaukė. Toks vidinis vaistas pataisys imunitetą, atsparumą infekcijoms, padės ilgiau išlaikyti jaunatvę, sustiprins nervų sistemą.

Pušų sakai

Žolinčiai iš gintaro pudros ir pušų sakų, vaško, augalų ekstraktų komponuoja liejinius, kuriais tepamas kūnas reumato ir kitokių uždegimų atvejais.

Farmacijoje reklamuojamas vienas išoriškai tepamo liejinio receptas, kurio pagrindinis ingredientas yra pušų sakai. Tai „Biopin“ pavadinimu platinamas preparatas, kaip vaistas nuo odos infekcijų, stiprinantis ląstelių imunitetą. Nurodoma, kad pušų sakai nesukelia paraudimų ir alerginių reakcijų. Mūsų patirtis tai gali patvirtinti.

Pušų spygliai

Ankstyvą pavasarį puikus gėrimas – pušų spyglių ir gintaro grūdelių arbata, be to, padedanti valyti kraują. Pradėkite ruošti nestiprias arbatas. Jei patiks, sustiprinsite. Jei jums rūpi švarinti savo kraują, pridėkite dar savo augintų svogūnų lukštų. Pirktiniai svogūnai dažnai būna supurkšti nuodingais chemikalais, kurie neleidžia jiems sudygti.

Iš pušų spyglių galite pasiruošti chlorofilinės pastos. Tai aromatinga žalia masė, kuri tiks ir gintaro bei vaško tepaliukui su pušų sakais pasigaminti, ir gydomosioms tonizuojančioms vonioms su gintaro pudra, ir laktobakteriniams raugams. Pušų spyglių pastos pasigaminsite, jei turite tinkamą mėsmalę su geru motoriuku.

Sprogstantys beržų pumpurai

Beržų pumpurai ir jauni „šilkiniai“ lapeliai šiaurės kraštuose pripažinti kaip šlapimą, tulžį ir prakaitą varantis vaistas.

Įdomu, kad vandeniniu beržų lapų užpilu gerai sekėsi gydyti mikroorganizmų liamblijų sunkiai pažeistą tulžies pūslę (N. Mattison, 1965). Vaistams dienos dozė – 100 g džiovintų lapų. Bet per dieną neišsigydysite tokia doze; gali prireikti ir visą mėnesį gerti tokią arbatą ir gulėti ant dešiniojo šono. Beje, liamblijas ir chemikalai sunkiai įveikia. Jei kam prireiks, žinosite, ką pasirinkti.

Beržų pumpurai ir lapeliai – kvapnus ir gaivinantis pirčių arbatos eliksyras. Jis bus dar patrauklesnis, kai ant dugno mirgės gintarėliai. Šventinė gintarinė-beržinė arbata tikrai pakels nuotaiką.

Beržų pumpurai – tikras miškų balzamas. Nepatingėkite jų prisirinkti ir iš pusės stiklinės pumpurų, valgomojo šaukšto gintarėlių ir puslitrio geros degtinės pasidarykite trauktinės. Kai pritrauks, galėsite ir arbatiniu šaukšteliu pasmaguriauti, ir pasitrinti veidą ar sąnarius.

Beržų degutas

Taip, tai tas pats degutas, apie kurį mėgstame sakyti: „Šaukštas deguto medaus statinę pagadina.“ Beržų deguto, medaus ir gintaro miltelių derinys gali išvaduoti odą nuo daugybės nemalonių ligų, ne tik egzemų ar žvynelinės. Beržų deguto vandenys net šiame įnoringame amžiuje yra nepakeičiama priemonė plaukams skalauti, veido ar kūno odai valyti.

Beržų juodgrybis

Tai pasaulyje sensacijas keliantis suaugusių ir tik žaliuojančių beržų parazitinis grybas Fungus betulinus, kitaip Inonotus obliquus. Vaistinėse galima nusipirkti šio grybo ekstrakto su kobaltu inotino ar befungino. Preparatas ramina sergančiųjų vėžiu skausmus ir sulaiko proceso plitimą (pasak fitoterapeuto Bulatovo). Estijos miškuose randamas beržų juodgrybis sėkmingai eksportuojamas į JAV.

Šiuo grybu galima gydytis beveik visas ligas. Bet ir sveikam verta pasmaguriauti jo arbata. Arbata ruošiama neverdant, tik užpilant šiltu vandeniu (ne karštesniu kaip 55–60 laipsnių). Kadangi ir gintaras gali gydyti nuo visų ligų, tai jųdviejų orientacija sutampa. Tik reikės išsivirti gintaro arbatėlės, o po to sumaišyti su nusistovėjusiu šiltu juodgrybio antpilu.

Šis grybas padės ir grožiui. Kosmetikos parduotuvėse gausu įvairiausių grožio aliejų ir tepalų, skirtų veidui ir kaklui. Bet paieškokite miške tos „juodosios rupūžės“ ir pasidarykite geresnę priemonę su gintaro pudra.




www.zurnalasmiskai.lt

1 komentaras:

  1. Žurnalą "MIŠKAI" jau galima nusipirkti visuose Lietuvos Pašto skyriuose.

    AtsakytiPanaikinti

www.apiegintara.blogspot.com NESISAVINA JOKIŲ AUTORINIŲ TEISIŲ Į VAIZDINĘ INFORMACIJĄ PATALPINTA TINKLALAPYJE, JEI NENURODYTA KITAIP. VISOS VAIZDINĖS INFORMACIJOS AUTORIŲ TEISĖS PRIKLAUSO MEDŽIAGOS AUTORIAMS. JEI ESATE KURIOS NORS VAIZDINĖS IR/AR TEKSTINĖS MEDŽIAGOS AUTORIUS IR NORITE, JOG JI BŪTŲ PAŠALINTA INFORMUOKITE KOMENTARUOSE