2010 m. gegužės 17 d., pirmadienis

Vaistas iš paleontologinės praeities miškų

Gintaras gali ne tik puošiati, bet ir ginati nuo ligų, gaivinati kūną

Jonas Skonsmanas,

Žolinčių akademija

Gintaras ir ginti – bendros šaknies žodžiai; ji, pasak mokslininkų, ir reiškia mūsų protėvių tikėjmątikėjimą gintaro galia GINTI – nuo ligų ir kitko pikto, blogos akies, nelaimių.

Šiais laikais pasaulis iš naujo atranda gydomąsias gintaro gydomąsias ypatybessavybes ir kosmetinę vertę. Ar ne laikas ir mums atnaujinti bei papildyti liaudies medicinos paveldą visiems prieinamų gintaro vaistų receptais?

Ilgai spręsta mįslė

Gintaras jau senovėje masino mąstytojų protus. Poetiniai gintaro kilmės mitai į literatūron literatūrą įėjo nuo romėnų poeto Ovidijaus Metamorfozių. Antikos filosofas Platonas (428-347 m. pr. Kr.) pabrėžė gintaro ir magneto panašumą: mat nuo trinties įsielektrinęs gintaras pritraukia smulkius lengvus daiktus, kaip kad magnetas – geležinius. O jau Plinijus Vyresnysis (23-79 m.) savo didžiajame veikale Naturalis Historia įžvelgė augalinę gintaro augalinę prigimtį. Jis neklydo: ir šiandieninėje medicinoje gintaro terapija priskiriama fitoterapijos sričiai.

O XIX-XX a. tyrėjai išaiškino, jog gintaras susiformavimo prieš daugelį milijonų metų augusių miškų medžių sakų fosilizacijos (suakmenėjimo) procese, kai dervų rūgštys polimerizavosi jūrų lagūnų ir upių deltų šarminėje (kalio) terpėje, nuo deguonies kietėjo, chemiškai kito.

Gintaro chemija

Ypatinga gintaro substancija – vadinamoji gintaro rūgštis (succinic acid). Tai natūralus augalų ir gyvūnų organizmų medžiagų apykaitos produktas. Baltijos gintare jos yra 3-8 proc. – daugiau, negu kitur pasaulyje randamame gintare. Kiti žymesni gamtiniai jos šaltiniai : - vynuogės, agrastai, rabarbarai, bet juose gintaro rūgštesrūgšties tūkstanteriopai mažiau, negu Baltijos gintare. Medicinos reikmėms ši rūgštis išgaunama iš natūralaus gintaro (įvairiai pramonei gaminama ir sintetinė), jos cheminė formulė – C4H6O4, lydymosi temparatūta temperatūra – 184-187 ºC. Tai balti kristaliniai milteliai, kurių skonis panašus į citrininės citrinos rūgšties. Užsienyje parduodama sertifikuota medicininė gintaro rūgštis su naudojimo instrukcija. Ji neturi jokio neigiamo poveikio ir, nesikaupia audiniuose nesikaupia.

Kuo naudinga gintaro rūgštis?

Gintaro rūgštisJi stimuliuoja nervų sistemą, stiprina žarnyno ir inkstų veiklą, pasižymi priešstresiniu, priešuždegiminiu ir antitoksiniu poveikiu. Gintaro rūgštisJi pritaikoma gydant anemiją, ūmius radikulitus, širdies -ir kraujagyslių ligas (koronarinė aterosklerozė, persirgtas miokardo infarktas). Kompresuose su medicinine tulžimi pritaikoma onkologijoje. Skydliaukės ligų atvejais rekomenduojama gerti gintaro rūgšties vaistus, kartu nešioti ant kaklo gintarinius karolius.

Žmonės, profilaktiškai vartojantys gintaro rūgšties dozes, džiaugiasi gera nuotaika, sklandžiu širdies darbu, yra aktyvūs ir optimistai. Gintaro rūgštis detoksikuoja alkoholį: pakanka užtenka pusę arbatinio šaukštelio miltelių išgerti su stikline vandens, ir iškart palengvės (kaip taip skelbiama reklamareklamoje).

Normali gintaro rūgšties molekulinė koncentracija kraujyje yra 0,2-0,8 mmol/l. Todėl amžinai pavargusiems, irzliems, nelaimingiems ir su savo skausmais bei įtampomis besigaluojantiems asmenims vertėtų išsitirti kraują ir padaryti išvadas.

Pigu ir veiksminga

Kam kristalinė gintaro rūgštis neįperkama, gali gydymui panaudoti tiesiog sutrintą gintarą arba standartinę pudrą. Taip darė senovės egiptiečiai ir graikai. G; garsusis XI a. daktaras Avicena gintaru gydė beveik visas žinomas ligas ir pirmasis teisingai nurodė gintaro miltelių dozę vidiniam vartojimui – pusę miskalo, t. y., apie du gramus. Avicena patarė gintarą derinti su įvairiais mineralais, gydomaisiais augalais, medumi, vynu ir pan.

Štai keli receptai su gintaro pudra.:

Kraujuojančioms dantenoms gintaro pudra tiks užberta ant dantų pastos. Verta dar pamasažuoti pudruotais pirštais.

Nuo skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligės: 25 g gintaro pudros užpilti 0,5 l degtinės, išlaikyti 10 parų, perkošti. Po valgomąjį šaukštą Tokią tokios trauktinėsę po valgomą šaukštą gertiia tuščiu skrandžiu kartą per dieną.

Inkštirams (acne) ir poodinėms erkutėms išvalyti daromos 2-3 minučių trukmės pudros aplikacijos kasdien, pagerėjus pakartojama dar po vieną kartą kas savaitę.

Hemorojui nuraminti pasigaminamaos žvakutės iš pudros, medaus ir riebalų.

Plaukams sustiprinti gintaro pudrosa 1-2 kartus per savaitę 10 minučių įtrinama į galvos odą. Išskalaujama.

Pėdų įtrūkimams, odos niežuliui po vabzdžių įkandimų, praguloms, pūlinėms ar trofinėms žaizdoms gydyti gintaro pudra taip pat tiks.

Patvirtinta Europos Komisijos

Europos Komisijos direktyva ir techninės sąlygos (atnaujinta 2009 m. vasario 4 d.) nusako kosmetinės gintaro pudros charakteristiką ir visas jos funkcijas.

Ji nuo odos paviršiaus nuvalo nešvarumus ir pašalina negyvąsiasas ląsteles, turi gerą bakteriostatinį poveikį, padeda atkurti odos elastingumą, stangrumą ir atspalvį, ją atjaunina: - nublukina pigmentines dėmes, nutrina kapiliarų žvaigždutes ir išlygina smulkiąsiasas raukšles.

Pabandykime kosmetinę procedūrą: veidą ir kaklą sudrėkiname šiltu vandeniu ir šlapiais pirštų galais, prie kurių prilimpa pudra, nubaliname rūpimą plotą. Pasidarome Darome lengvą atpalaiduojamąjįntį masažą. Palaikome kaukę 1-2 minutes. Nuplauname šiltu vandeniu, patepame drėkinamuoju kremu. Riebią odą reikėtų palepintisime 3 kartus per savaitę, normalią – 2 kartus, sausą ar jautrią – vieną kartą.

Įvairios kitos gintaro galios

Nuo seno religinių apeigų metu pasmilkymams prireikia ir gintaro. Viduramžiais turtingi miestai nuo atsėlinančio maro gindavosi gintaro dūmais. Jais aprūkydavo naujagimius ir jaunavedžius. Gintaro karoliai visada madingi: ir puošia, ir gydo kaklo srities ligas. Tą funkciją biochemiškai atlieka gintaro rūgštis, difuzijos būdu per odą patenkanti į kraują. Paveiki ir gintaro sukauptos šviesos energija, ypač spektro geltonos spalvos spektro auksinė dalis.

Taigi gintaro terapijos sėkmė priklausys nuo mūsų gebėjimo pritaikyti visas tris pagrindines ypatybes: biochemines, aromaterapines aromaterapijos ir šviesos energetines (bangines- ir vibracines) galias. Naudingi ir Avicenos patarimai gintarui į draugiją parinkti kitas gamtines substancijas.

Šių eilučių autorius, prisimindamas dar antikoje pastebėtą trynimo sužadinamą gintaro elektringumą, pamėgo gintaro pudrą ištrinti titnaginiu grūstuvėliu storasienėje rankų darbo molinėje piestoje. Nuo to gintaro dispersiškumas gal ir nepakinta, bet aromatas ryškiai sustiprėja. Labiau kKvapnesniepiantys gintaro milteliai ir dega linksmiau šokinėjančia liepsna. Tokia elektrizuota gintaro pudra naudinga įsodrinti vaškinių žvakylų liepsną ausų termopunktūroms ar kt. Taip paruošta pudra geriau limpa prie odos (jei dedama viena, sausa).

Savi receptai su gintaro pudra

Gintaro pudros tyrelė su ricinos aliejumi (santykiu 1:4) - tai bekvapis, gerai įsigeriantis, nealergizuojantis produktas, tinkantis veidui, kaklui, nugarai ar šlaunims bei pėdoms. Puikiai įmasažuojamas rankomis ir vakuuminėmis taurėmis.

Jau treji metai seminaruose mokome Gintaro gintaro pudrą Jau trejetą metų seminaruose mokome įterpti į gydomosios kūno priežiūros multikompozicinius daugiakomponenčius vaško- ir sakų liejinius gydomajai kūno priežiūrai. Ją deriname su mineralo šungito pudra, kartais net malachitu. Šviežias augalines substancijas pasirenkame priklausomai nuo sezono ir gamtos ritmų pateikiamų galimybių (vaistinė taukė, kaštonų žiedai, vaistinė dirvuolė, didžioji ugniažolė, didysis debesylas ir kt.).

Vidiniam vartojimui gintaro pudra paruošiama kaip savotiška laktobakterijomis fermentuota gira su ugniažole ar ananaso žieve, tūbės žiedlapiais, šaltekšnio žieve. J; ji tinka ir išorinėms aplikacijoms, ypač pirties procedūroms, pasivanojimams, masažams. Pasigaminti šioį ir kitus kitų gintaro preparatus preparatų mokoma seminaruose Žolinčių akademija“




Žurnalas „Miškai“, 2010 m. vasaris, skiltis „Būkime sveiki“


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

www.apiegintara.blogspot.com NESISAVINA JOKIŲ AUTORINIŲ TEISIŲ Į VAIZDINĘ INFORMACIJĄ PATALPINTA TINKLALAPYJE, JEI NENURODYTA KITAIP. VISOS VAIZDINĖS INFORMACIJOS AUTORIŲ TEISĖS PRIKLAUSO MEDŽIAGOS AUTORIAMS. JEI ESATE KURIOS NORS VAIZDINĖS IR/AR TEKSTINĖS MEDŽIAGOS AUTORIUS IR NORITE, JOG JI BŪTŲ PAŠALINTA INFORMUOKITE KOMENTARUOSE